Toplotne obdelave

Toplotno obdelavo izvajamo pred varjenjem in po njem, da varjencem izboljšamo varivost.

Popuščanje

Popuščamo že kaljena ali poboljšana orodna jekla po postopku varjenja, po fini mehanski obdelavi, pred prvo serijo litja, med litjem po določenem številu strelov. S tem postopkom v orodju sprostimo notranje napetosti, nastale zaradi varjenja, mehanske obdelave ali temperaturnih dinamičnih obremenitev materiala med litjem. S tem postopkom toplotne obdelave podaljšamo življenjsko dobo orodja, zmanjšamo obrabo, zagotavljamo želeno trdoto in strukturno stabilnost v procesu litja.

Žarjenje na mehko

Z žarjenjem na mehko toplotno obdelamo vsa orodja, katerim želimo zmanjšati trdoto oziroma jih zmehčati zaradi lažje mehanske obdelave, običajno pa žarimo na mehko orodja pred kaljenjem tudi zaradi zagotovitve finozrnate strukture in homogenosti materiala po celotnem preseku. S tem postopkom orodjem izboljšamo obdelovalnost, odpravimo zaostale napetosti in zvišamo duktilnost.

Kaljenje

S tem postopkom toplotne obdelave jeklu povečamo oz. določimo trdoto, v materialu se tvori martenzitna mikrostruktura, ki pa je v največji meri odvisna od vsebnosti ogljika v jeklu. Kalilni medij je dušik, ki v vakuumsko komoro vstopa pod določenim tlakom, ta pa nam zagotavlja ustrezno hitrost ohlajanja površine in jedra orodja. Kaljenje s popuščanjem imenujemo poboljšanje.