O nas

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2002 kot podporni center predvsem orodjarski industriji in tudi drugim na področju sanacije poškodovanih strojnih elementov z varjenjem.

Naše osnovne dejavnosti so: varjenje z obločnimi postopki, lasersko varjenje, plazemsko navarjanje, metalurške preiskave v laboratoriju, toplotne obdelave, izdelava laserskih varilnih žic, raziskave in razvoj ter izobraževanje.

V podjetju imamo uveden sistem kakovosti ISO 9001 in ISO 14001.

Metalurški laboratorij razpolaga z naslednjimi preskusi:

  • Makroskopska preiskava zvarov
  • Udarni preizkus po Chapryju
  • Upogibni preskus
  • Prelomni preskus
  • Preskus trdote po Vickersu
  • Prečni natezni preskus
  • preiskave s penetranti,
  • mikroskopija (velikost zrn, mikrorazpoke, delež ferita, itd.),
  • mikrotrdote,

Varjenje po vseh obločnih postopkih in plamensko varjenje nudimo s kvalitetnimi aparati in kvalitetnimi varilci. Specializirani smo za varjenje orodnih jekel, seveda pa varimo tudi druge zahtevne stvari. Tako kvalitetno varimo cerkvene zvonove, barvne kovine, sivo litino, modularno litino pa vse do titana. Varjenje po obločnih postopkih pa smo konec leta 2003 dopolnili tudi z laserskim varjenjem. Kvaliteto laserskega varjenja in tudi drugih postopkov smo nadgrajevali tudi s pomočjo lastnega metalurškega laboratorija.

Lasersko varjenje nudi vrsto prednosti pred ostalimi postopki varjenja. Kvaliteta laserskega varjenja je bila vodilo pri nakupih laserskih naprav. Tako sedaj nudimo lasersko varjenje na desetih napravah. Vsi izvori laserskega žarka so nemškega oziroma švicarskega porekla vodilnega proizvajalca laserjev za varjenje. Visoko ceno naprav pa opravičuje vrsta nastavitev laserskega žarka, ki omogoča varjenje najzahtevnejših materialov. Krmilna naprava nemškega proizvajalca pa nudi fleksibilnost, vrhunsko natančnost in možnost avtomatizacije. Hkrati pa nismo omejeni s težo in velikostjo varjenca.

Metalurški laboratorij smo opremili z napravami svetovno znanih proizvajalcev in tako danes nudi vrsto storitev s področja porušnih in neporušnih preiskav. Storitve laboratorija nam omogočajo kontrolo kvalitete laserskih varov. Potrebe po laserskem varjenju najrazličnejših materialov nismo mogli zadostiti z žicami, ki jih ponuja trg. Zato smo sami začeli izdelovati varilne žice za lasersko varjenje.
Žice za lasersko varjenje izdelujemo v različnih premerih od 0,2 mm do 1 mm. Nudimo pester izbor različnih materialov, od orodnih in nerjavnih jekel do aluminija, bronov,… Varilne žice so dobavljive na kolutih ali v ravnih palčkah.
Izobraževanje in svetovanje s področja varjenja izvajamo v naši predavalnici, lahko pa tudi pri naročniku. Nudimo neformalno izobraževanje za vse varilne postopke in za vse stopnje znanja.

Raziskave izvajamo na različnih področjih. Na področju TIG varjenja orodnih jekel raziskave potekajo v smeri podaljševanja življenjske dobe orodij in tudi izboljševanju lastnosti navarjenih delov v primerjavi z osnovnim materialom. Na področju laserskega varjenja poteka več raziskav, saj to področje nudi še vrsto izboljšav. Tudi na področju varilnih žic potekajo raziskave, saj želimo nuditi kar največji izbor dodajnih materialov.

Podjetje se nahaja v Ljubljani, v Mariboru pa imamo podružno enoto v kateri nudimo lasersko varjenje in ostale postopke obločnega varjenja ter toplotne obdelave.